Tym razem do przygotowania chłodnika wykorzystałam buraczki w słoiczku przygotowane w zeszłym roku. Nadają się do tego idealnie i zdecydowanie skracają czas spędzony w kuchni.
Składniki:
* porcja buraczków na zimę
* 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
* 4 świeże ogórki pokrojone w kostkę
* pęczek kopru drobno posiekany
* 500 ml kefiru
* 500 ml mleka
* sól, pieprz do smaku
Do dużej miski lub garnka wkładamy buraki, jajka i ogórki. Wlewamy kefir i mleko (ilość mleka uzależniłam od jakości kefiru, jeśli jest rzadki można dodać mniej mleka a więcej kefiru). Mleko można zastąpić wodą. Wszystko mieszamy dodając koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Moje buraczki były doprawione więc nie dodawałam innych przypraw. Jeśli nie macie buraczków w słoiczku można równie dobrze dodać ugotowane buraki, starte na tarce o dużych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz