W tym roku zrobiłam już porcję z 1,5 kg owoców i czekam na zamówioną kolejną porcję.
Składniki:
* 1 kg malin
* 1 kg cukru
Maliny czyścimy, wsypujemy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (czasami kilkanaście) a najlepiej na całą noc tak aby puściły jak najwięcej soku.
Gdy owoce puszą sok gotujemy je na niewielkim ogniu przez 2 godz lub dłużej. Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem, powinny tak postać aż całkowicie wystygnął. Odstawiamy w chłodne miejsce, do spiżarni lub piwnicy.
Właśnie dziś robię wedle Twojego przepisu bo poprzednie maliny robiłem z innego przepisu ( nie będę podawał skąd aby nie robić antyreklamy) gdzie kazano dodać do 1 kg malin pół litra wody...i nie wyszło to za ciekawie. Tym razem skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń