Dawno nie jadłam takich smacznych bułek. Ciasto drożdżowe na nie to strzał w dziesiątkę. Znalazłam je na stronie Moje Wypieki, w oryginale jako jagodzianki ale z jabłkami sprawdziły się świetnie.
Bułeczki idealnie nadają się do kawy, jako przekąska na długiej przerwie lub jako drugie śniadanie w pracy (czyli ploteczki przy kawie:) ). Już planuję wykorzystać ten przepis do zrobienia wytrawnych bułeczek z pieczarkami. Prawdopodobnie a raczej na pewno powstaną też inne wersje z owocami.
Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 15 g świeżych drożdży
* szczypta soli
* szklanka mleka
* 1 jajko
* 1/4 szklanki oleju
* 1/2 szklanki cukru
* opakowanie cukry waniliowego
* 6 jabłek (bo część zjadł mi MMK)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka brązowego cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pokruszyć drożdże, dodać jajko, olej, cukry i ciepłe mleko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda i pokroić na drobne kawałki. Możne polać sokiem z cytryny żeby nie ciemniały. Dodać do nich cukier i cynamon i dobrze wymieszać. Jeśli lubimy możemy dodać też rodzynki.
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrabiamy dzielimy na 16 części. Najlepiej zważyć całe ciasto , wagę podzielić na 16 a wynikiem będzie waga każdej porcji. Robimy z nich kule i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Z każdej kuli robimy placek, nakładamy łyżkę lub dwie farszu z jabłek i sklejamy jak pieroga. Następnie rolujemy bułeczkę nadając jej kształt. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Wlasnie robię. Ciasto strasznie lepi sie do rak, nie da sie wyrobic. Podsypywalam maka, ale chyba ze wzgledu na olej, jest mokre i dlatego ciezko. Zostawilam takie, zobaczymy...
OdpowiedzUsuńCiasto powinno się długo wyrabiać, wtedy będzie odchodzić od rąk. Po dodaniu zbyt dużej ilości mąki stanie się twarde i suche.
UsuńCiasto prawie nic nie wyrosło, chodź trzymalam ok. 2 h w cieplym miejscu. Zrobilam te 16 kulek i zostawilam je na blaszce (przykrylam je sciereczka) na 15 minut. Zobaczymy czy w ogole beda dobre, bo jak na razie nic nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuń