środa, 15 stycznia 2014

Kociołek z kurczakiem

Już kiedyś wspominałam że nasza rodzinka uwielbia sycące, kolorowe i smaczne dania jednogarnkowe. Odkąd mam w swojej kuchni gliniany garnuszek takie zapiekane dania serwuję średnio raz w tygodniu. Najważniejsze dla mnie jest to że mogę do mojego kociołka wrzucić wszystkie dostępne w lodówce warzywa, do tego trochę mięska i po sprawie. Reszta robi się sama. Do tego bardzo mnie cieszy jak widzę że MMK nawet już nie próbuje wymigać się od zjedzenia podstawowych warzyw. Gwiazda oczywiście też nie odmówi sobie takiego rarytasu, mimo że dopiero od niedawna jada to co dorośli.
Jest to proste i smaczne danie, które zapewne urozmaici również posiłki karmiących mam. Ty jedynie dostosowałabym ilość przypraw do wieku maleństwa.


Składniki:
* podwójna pierś z kurczaka
* 2 marchewki
* 4 ziemniaki
(to są niezbędne składniki do których w zależności od potrzeb i zawartości lodówki można dodać groszek, kapustę, paprykę, pomidory, brokuły, kalafior, fasolę, soczewicę i wszystko inne na co mamy ochotę)
* sól, pieprz do smaku
* łyżeczka tymianku
* łyżeczka bazylii
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* 3 liście laurowe
* kilka ziarenek ziela angielskiego

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do Garnuszka lub naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie składniki. Doprawiamy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy około 2 szklanki wody. Po ponownym wymieszaniu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Garnuszek powinien być przykryty pokrywką. Po jakimś czasie sprawdzamy czy nie jest za mało wody i jeśli jest taka potrzeba to dolewamy.



1 komentarz:

  1. Dobre jest w tych daniach to, że możemy wrzucić tam prawie wszystko :) świetny sposób na wyczyszczenie lodówki :) nic się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń