sobota, 21 lutego 2015

Bulgur pilav



Składniki:
* 4 łyżki oliwy
* 1 czerwona cebula, posiekana
* 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
* 1 szklanka bulguru
* 2 szklanki wody
* 2-3 pomidory drobno posiekane
* sól do smaku

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę oliwę, smażymy na niej cebulę aż się zarumieni. Dodajemy do niej bakłażana i ponownie smażymy aż się zarumieni. Warzywa wyjmujemy z garnka, w którym rozgrzewamy pozostałą oliwę. Smażymy na niej opłukany bulgur aż cały oblepi się tłuszczem. Dolewamy wodę, solimy i pod przykryciem gotujemy 12 minut. Gdy bulgur będzie już miękki dodajemy smażone warzywa oraz pokrojony w kostkę pomidor, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut . PO tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Danie smakuje zarówno na ciepło jak i w temperaturze pokojowej.





VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz