Ten chlebek uwielbiają dzieci. Poza obiadami czy śniadaniami jest idealny jako składnik drugiego śniadania do szkoły.
Składniki
* 2 szklanki maki
* 1 szklanka wody
* 10 g świeżych drożdży
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy na nią drożdże, dodajemy pozostałe składniki - cukier, sól, oliwę. Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 1 1,5 godz).
Ciasto dzielimy na części - kule wielkości pięści, formujemy niegrube placki i układamy na blaszce. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 - 15 minut. Chlebki powinny urosnąć ale w środku zostanie dziura. Pity nie powinny być rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz