sobota, 18 czerwca 2016

Ryż z makaronem po arabski

Jest to mój ulubiony dodatek do dań. Smażony na rumiano makaron i ryż ugotowany na sypko.

Składniki:
* garść makaronu (cienkie krótkie nitki)
* ryż (ja używam parabolicznego)
* olej
*sól



Ryż dokładnie płuczemy na sicie lub w misce. Celowo nie podałam ilości gdyż można użyć dowolną, uzależniona od naszych potrzeb. W garnku o grubym dnie (z pokrywką) rozgrzewamy olej, ma go być tyle aby zakrył dno. Dodajemy do niego makaron i ciągle mieszając smażymy do uzyskania brązowego koloru. Uwaga granica między rumianym a spalonym makaronem jest bardzo cienka, a spalony makaron jest gorzki. Do usmażonego makaronu dodajemy opłukany ryz i mieszamy do czasu az cała woda z niego wyparuje. Zalewamy wrząca wodą do poziomu o 1 cm wyższego niż poziom ryżu. Doprawiamy solą. Przykrywamy szczelnie pokrywką i zmniejszamy temperaturę pod garnkiem do minimum. Gotujemy około 14 minut lub do czasu aż ryż wchłonie wodę. Nie podnosząc pokrywki wyłączamy grzanie pod garnkiem i odstawiamy go na kolejne 10 minut aby odpoczął.
Podajemy z sosem lub mięsem. U nas najczęściej z taginem lub kebabami i surówką.



Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz