czwartek, 16 czerwca 2016

Hummus

Nie pierwszy to mój hummus i nie ostatni. Za to pierwszy post po dłuuuuugiej przerwie ale nie ostatni. Pierwszy to post biorący udział VI Festiwalu kuchni arabskiej ale nie ostatni :)

Jest to szybka wersja klasycznego hummusu zrobiona z gotowej już ciecierzycy w puszce.


Składniki:
* puszka ciecierzycy
* 1 ząbek czosnku
* sok z 1/2 cytryny (można dodać więcej ale moim zdaniem tyle wystarczy)
* 2 łyżki tahiny
* sól do smaku
* oliwa z oliwek

Odsączoną i opłukana ciecierzycę wrzucamy do misy blendera. Dodajemy ząbek czosnku, tahinę i odrobinę oliwy (1-2 łyżki), doprawiamy szczyptą soli. Za pomocą blendera milimy na jednolitą masę. próbujemy i jesli jest taka konieczność doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Układamy w ładny kopczyk w miseczce i polewamy oliwą.
Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz