Pierwszy raz robiłam takiego hot doga i pierwszy raz dziecko nie spuszczało oczy z moich rąk. Mały rozbójnik nie mógł doczekać się kiedy danie będzie gotowe. Chciał zjeść jeszcze surowe a później pilnował piekarnika :)
Składniki:
* 25 dkg mąki
* 1 paczka drożdży instant
* 1 jajo
* 2 łyżki oleju
* 100 ml (lekko ciepłego) mleka
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru
* 4 parówki przekrojone na pół
* olej do posmarowania przed pieczeniem.
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wyrabiamy je bardzo dokładnie i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy aby pozbyć się wszelkich pęcherzyków i dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na kształt kwadratu (w miarę możliwości, owal to również drożdżowy kwadrat ;-) ), kładziemy parówkę i zwijamy do połowy ciasta. Pozostałą część przekrajany na paski o szerokości około 1,5 cm i kończymy zwijanie. Tak przygotowane hot dogi przekładamy na blachę z rozłożonym papierem, smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego na 200 st piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Najlepiej smakuje z ketchupem lub ulubionym sosem.
Razem z parówką w ciasto można zawinąć również ser żółty. Mój najmłodszy mężczyzna niestety nie lubi sera więc mamy wersję z samą parówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz