Składniki
* ciasto yufka (turecki odpowiednik ciasta filo)
* 3 jaja
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 3 łyżki oleju
* 300 g mięsa mielonego
* 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
* sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać fasolkę i dusić od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięsa.
Jaja, jogurt i olej połączyć i wymieszać. Na stole rozłożyć yufkę. W zależności od jej grubości i kształtu każdą część smarować sosem z jajek, jogurtu oraz oleju i układać następną warstwę polewając ja sosem. Gdy już wykorzystamy wszystkie płaty ciasta przeznaczone na nasza potrawę układamy warstwę mięsa z fasolką i zwijamy jak roladę. Przekładamy na blachę, smarujemy wierzch pozostałym sosem. Pieczemy pół godziny w temperaturze 200 st.
fajne to danko:) elegancko i bardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Na dodatek jest pyszne a ja bardzo skromna :D
OdpowiedzUsuń