poniedziałek, 11 października 2010

Tarta ze śliwkami

Uwielbiam tarty. Najczęściej robiłam jabłkową ze starego przepisu, który wpisałam do swojego zeszytu jako pierwszy słodki przepis. tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Jest to baaardzo cieniutka tarta. I przepyszna...



Składniki:
* 125 g mąki
* 125 g masła
* 70 g cukru
* żółtko

* pół kilo śliwek
* łyżeczka cynamonu
* cukier do posypania

Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki. odstawić do czasu przygotowania ciasta.
Do miski wsypać mąkę. Masło potarkować na grubej tarce na mąkę, dodać cukier i żółtko. Zagnieść ciasto. Wyłożyć je na formę do tart, obłożyć śliwkami i posypać je cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec 40 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto posypać cukrem.


2 komentarze:

  1. Taka cieniurka, ze troche przypomina pizze. Podoba mi sie - bo uwielbiam kruche ciasto pokryte lekko nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmmmmm chyba dzis upieke!!!

    OdpowiedzUsuń