piątek, 8 października 2010

Zapiekanka mięsno-warzywna

Uwielbiam zapiekanki. Robię je ze wszystkiego co mam pod ręką.



Składniki:
* 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
* 2 kabaczki
* 1 kg ziemniaków
* 3 pomidory
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 cebula
* 1.5 szkl. mleka
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* 2 jaja
* sól, pieprz
* po łyżeczce bazylii, oregano
* 20 dkg sera żółtego
* olej do smażenia
* szczypta cynamonu

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach na półtwardo (około 10 minut). Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Kabaczki ubyć, pokroić w plastry , posolić i odstawić żeby wyciekł sok. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać mięso oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie obsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, posolić i doprawić pieprzem i szczyptą cynamonu. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć ziemniaki, posypać solą, pieprzem i częścią startego sera. Na to ułożyć warstwę cukinii, starty ser, połowę mięsa, ser. Kolejność powtórzyć: ziemniaki, ser, mięso, ser i kabaczek. Kabaczek posypać bazylią i oregano.
Na patelni rozpuścić mało, dodać łyżkę mąki i ciągle mieszać. Powoli wlewać mleko rozmącone z jajkiem. Przyprawić dolą i pieprzem, mieszać aż zgęstnieje. Polać zapiekankę gotowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz