poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kabsa - arabskie danie z ryżem

 Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 1 cebula
* 1 marchew
* pomidory w puszce krojone
* 2 szklanki ryżu
* olej
* 2 ząbki czosnku (pominęłam)
* 2 goździki
* szczypta szafranu
* 1/2 łyżeczki kuminu
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* sól, pieprz do smaku
* garść rodzynek
* natka pietruszki

Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek siekamy. Pierś kroimy w dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulkę aż będzie miękka i się zeszkli. W drugim garnku smażymy kurczaka, można to zrobić w garnku z cebulką odsuwając warzywo na bok. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz marchew i gotujemy całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Dodajemy 3 szklanki gorącej wody, doprawiamy przyprawami, soli należny dać więcej bo ryż "zabierze" część soli. Gotujemy całość około 20 minut az mięso będzie mięciutkie.
W tym czasie płuczemy ryż. Dodajemy go do garnka. Bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy na małym gazie około 40 minut zaglądając czasami i pilnując by nie zabrakło wody (w razie potrzeby dolewamy wodę). Gdy ryż będzie miękki można jeszcze odstawić na kilka minut danie aby "doszło". Podajemy posypane rodzynkami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz