poniedziałek, 3 sierpnia 2015
Domowa wędlina - udziec parzony
Składniki:
* udziec z indyka (im większy tym lepszy)
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki majeranku
* rękaw do pieczenia
* sznurek spożywczy
Udziec myjemy, wykrajamy kość i odcinamy odstające części. Nasz udziec ma być w jednym, całym kawałku. Dokładnie nacieramy go solą, obsypujemy majerankiem i wstawiamy do lodówki aż się porządnie schłodzi (najlepiej odstawić na noc).
Odcinamy rękaw do pieczenia o 10 cm szerszy od naszego udźca, rozcinamy jego jeden bok. Udziec formujemy w rulon i zakręcamy szczelnie w rękaw. Związujemy mocno z obu stron sznurkiem. Dodatkowo obwiązujemy cały nasz rulon mocno sznurkiem.
W dużym garnku nastawiamy wodę. Zanim zacznie się gotować a będzie już bardzo gorąca wkładamy do niej nasze mięso i parzymy nie doprowadzając do wrzenia przez godzinę. W zależności od grubości naszego udźca możemy dłużej go parzyć. Po wyłączeniu ognia nie wyciągamy od razu z wody, czekamy aż nie co ostygnie. Układamy na desce, przykrywamy czymś ciężkim i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed krojeniem wstawiamy jeszcze do lodówki a potem możemy brać się za delektowanie naszej domowej, zdrowej i smacznej wędliny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda wyśmienicie,a czy jak potrzymam długo jak będzie bardzo duży to mięso nie będzie suche? Ja mam zawsze problem z czasem przydałby się jakiś przelicznik parzenia ile na 1kg potrzeba czasu:))
OdpowiedzUsuńMięso nie będzie suche bo jest owinięte w rękaw, więc wszystkie soki nie wydostaną się na zewnątrz a zostaną w środku.
OdpowiedzUsuńfaktycznie polecam , zrobiłam i jest bardzo smaczny , aromatyczny pychotka :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej wędliny :)
OdpowiedzUsuń