poniedziałek, 19 września 2016

Warzywne kaszotto do pracy

Gdy mam dosyć kanapek do pracy i nie mam ochoty na sałatkę robię sobie danie z kaszy lub ryżu. Nie mam jak w pracy podgrzać dania więc jest to najczęściej danie bez mięsa. Dziś zabiorę ze sobą warzywne kaszotto z grubą kaszą kus kus.
Danie to można zrobić z dowolnym rodzajem kaszy i z dowolnymi warzywami, nawet mrożonymi mieszankami. Jeśli masz w pracy mikrofalówkę dodaj mięso. Dostosuj przepis do zawartości lodówki a posiłek w pracy nigdy nie będzie taki sam :)



Składniki:
* pół szklanki grubej kaszy kus kus
* 1 cukinia
* 1 marchewka
* 1 cebula czerwona
* 1 ząbek czosnki
* 1 garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
* 2 łyżki oliwy
* 1/2 łyżeczki kuminu
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* sól i pieprz do smaku

Cukinię, marchewkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plastry a fasolkę w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę i czosnek. Po 3 minutach dodajemy marchew i fasolkę. Doprawiamy kuminem, kurkumą, solą i pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy suchą kaszę, cukinię i zalewamy niepełną szklanką wody.  Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dotujemy około 15 minut. Możemy co jakiś czas zaglądać do naszego dania, jeśli uznamy że jest za mało wody można ją dodać. Jeśli kasza jest miękka, możemy skrócić gotowanie.
Danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest idealne do pracy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz