wtorek, 11 lutego 2014

Marokański przepis na tadżin wołowy tfaya

Bardzo lubię to danie. Mięso w nim jest aromatyczne, wprost rozpływa się w ustach. Kropką nad i jest jajko, które dopełnia jego smak. Nic więcej dodać tu nie mogę. Polecam wszystkim, który jak ja uwielbiają kuchnię arabską.
Przepis pochodzi z TEJ strony.


Składniki:
* ok 800 gr miękkiej wołowiny pokrojonej w kostkę
* 2 średnie cebule drobno posiekane
* 75 g masła
* 1/2 łyżeczka pieprzu
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* duża szczypta szafranu
* pęczek kolendry (u mnie natka pietruszki) + 1 łyżka posiekanej natki
* 3 jaja ugotowane na twardo
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
* 150 g migdałów (u mnie w płatkach)

W garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy cebulkę. Dodajemy do niej sól, pieprz, kurkumę oraz szafran i mieszamy. Dodajemy wołowinę i smażymy mieszając aż mięso straci swój czerwony kolor.
Do mięsa dodajemy związany nitką pęczek kolendry lub pietruszki i zalewamy wodą tak, aby lekko przykryła mięso. Gotujemy na średnim ogniu około godziny co jakiś czas sprawdzając czy nie brakuje wody. Na koniec gotowania powinna pozostać około filiżanka gęstego sosu. Wyjmujemy natkę i dodajemy posiekana zieleninę. Możemy również doprawić do smaku mięso solą i pieprzem jeśli jest taka konieczność.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Danie podajemy w dużym talerzu wykładając najpierw mięso, polewając je sosem. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki jajka i posypujemy uprażonymi migdałami.





VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz