Chipsy marchewkowe są świetna alternatywą dla zwykłych chipsów. Są zdrowe i smaczne. Ja jestem typowym podjadaczem. Wieczorami, gdy dzieci już śpią uwielbiam zrelaksować się na kanapie z książką w ręku lub przy dobrym filmie. Do tego obowiązkowo musi być coś do chrupania. Od świeżych jabłek, gruszek, mandarynek po chipsy z marchwi, buraków czy choćby domowe krakersy. Byle czymś zająć ręce :)
Składniki:
* 2 marchewki
* sól lub ulubiona mieszanka przypraw (ja użyłam zioła bez soli)
* odrobina oliwy
Marchewki myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie plastry. Przyprawiamy, spryskujemy (polewamy) oliwą i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na blasze tak aby każdy plasterek leżał oddzielnie. pieczemy przez około 20 min (od 15 gdy plasterki są bardzo cienkie do 25 jeśli grubsze)w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz