sobota, 14 stycznia 2017

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Jeśli chcesz zrobić smaczną zapiekankę makaronową wystarczy, ze użyjesz ulubiony makaron, dodasz do tego ulubione warzywo, sos i ser. Można też dodać wcześniej obsmażoną i pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Ja postawiałam na brokuły, które mimo że jest środek zimy są wciąż zielone.
Do tej zapiekanki można użyć sosu beszamelowego, jednak ja wolę śmietanowy z serkiem topionym.


Składniki:
* makaron o ulubionym kształcie, u mnie kokardki
* brokuł
* serek topiony w kiełbasce
* 5 łyżek śmietany 18%
* pół szklanki wody
* ser żółty
* sól i pieprz do smaku

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy z wody.
Do rondelka dodajemy wodę, śmietanę i serek topiony, gotujemy na małym ogniu aż serek się rozpuści. doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ser żółty zostawiając garść na posypanie zapiekanki.
W oddzielnej misce lub garnku, w którym gotowaliśmy makaron, mieszamy makaron, brokuł i sos. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostawionym serem żółtym i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 25 minut.

1 komentarz: