niedziela, 18 grudnia 2011

Ryba pieczona z warzywami

Przepis znalazłam na bardzo smacznym blogu tureckim. Chociaż u jego autorki spędziłam 2 tygodnie kilka miesięcy temu to nie poczęstowała mnie tym daniem. Uwielbiam rybę i warzywa. Moje dziecię uwielbia tylko rybę ale udało mi się przemycić ziemniaczki i pomidora. Rybka wyszła aromatyczna, mięciutka i bardzo smaczna. Polecam dla wszystkich, którym w tą ponurą pogodę brakuje słońca witamin i kolorów na talerzu.
Niestety a może stety mam tylko zdjęcia surowego dania bo po upieczeniu niewiarygodnie szybko zniknęło.



Składniki:
* 4 filety dorsza
* 4 ziemniaki
* 2 cebule
* 2 papryki (ja użyłam czerwonych)
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* przyprawa do ryby

Naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec danie smarujemy olejem. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy  w cienkie plasterki. Układamy je na dno naczynia oraz na ścianki. Obsypujemy je solą i pieprzem. Na wierzch układamy rybę pokrojoną w kawałki. Przyprawiamy przyprawą do ryby. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy na plasterki, układamy na rybie i posypujemy sola i pieprzem. Pietruszkę rwiemy na mniejsze listki i wsuwamy w wolne przestrzenie między warzywa.
Całość pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. (Autorka przepisu piecze krócej jednak dla mnie potrzeba na to więcej czasu)

5 komentarzy:

  1. Mniam! Chętnie przygotuję takie danie na najbliższy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i jest na tyle łatwe do przygotowania, że i ja się pokuszę o takie danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro robię zakupki i obiadek, mysle ze sie uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja troszeczke zmodyfikowalam gdys na rybke i warzywka nakladalam maselko czosnkowe z koperkiem,wyszlo jeszcze bardziej aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń