Składniki:
* 2 budynie czekoladowe
* 3 szklanki mleka
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki cukru pudru
* 200 g miękkiego masła
* 500 ml śmietanki kremówki
* 8 małych opakowań herbatników
* mleko do namaczania herbatników
* wiórki czekoladowe do dekoracji
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją dodając cukier (jeśli jest bez cukru) oraz mleko. Odstawiamy do ostygnięcie. Do masy dodajemy miękkie masło i przy pomocy miksera mieszamy na jednolitą masę.
Formę do ciasta (ja użyłam blaszki do pieczenia) wykładamy papierem. Układamy warstwę herbatników namoczonych w mleku (w oryginalnym przepisie pierwszej warstwy nie moczy się jednak dla mnie tego brakowało). Na to równomiernie rozsmarowujemy 1/4 masy budyniowej. Powtarzamy to kolejno z każdą warstwą namoczonych herbatników i masą, kończąc herbatnikami.
W miseczce ubijamy kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Układamy ką na herbatnikach. Dekorujemy wiórkami z czekolady (u mnie na zdjęciach jej nie ma).
Wyszło Ci na prawde apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na bazie herbatników:) Wpraszam się na kawałek;)
OdpowiedzUsuńpyszności :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta na herbatnikach. ja zwykle robię takie kokosowe :D
OdpowiedzUsuńNemi zapraszam :)
OdpowiedzUsuńno no, wygląda faktycznie zachęcająco!
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
pięknie wygląda! pycha
OdpowiedzUsuńniby niepozorne, a brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńojo, takie ciasteczko ;]
OdpowiedzUsuńsuper delicious ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wydaję sie proste:) Z pewnością wyszło bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń