środa, 17 kwietnia 2013

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Zakwas robiłam kilka postów wcześniej. Przepis znajduje się TUTAJ. Z zakwasu powstało kilka pysznych chlebów i myślę że nie raz jeszcze będę robić zakwas i piec chleby.
Przepis dostałam od autorki bloga Turcja od kuchni.


Składniki:
* 250 g mąki pszennej
* 250 g mąki żytniej typ 720
* szklanka wody
* 3/4 szklanki zakwasu
* pół łyżeczki suchych drożdży
* łyżeczka soli

Maki, drożdże oraz sól mieszamy, robimy na środku dołek do którego wlewamy zakwas i wodę. Mieszamy, cisto będzie dość rzadkie, będzie kleiło się do ręki ale tak ma być. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 3 godz, ma podwoić swoją objętość.
Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte ciasto smarujemy wodą i posypujemy pestkami słonecznika, otrębami, sezamem lub innym ulubionym dodatkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni (lub maksymalną jaka osiąga piekarnik). Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut. Zmniejszamy temp do 220 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i po kilku minutach wyjmujemy chleb.
UWAGA Dobrze jest podczas pieczenia do piekarnika włożyć naczynie z woda. Ja używam naczynie żaroodporne, które sto obok formy z chlebem. Chleb piekę na najniższym poziomie piekarnika.
Chleb studzimy na kratce.



2 komentarze: