wtorek, 30 kwietnia 2013

Chleb pszenny pełnoziarnisty

Chleb ten robię najczęściej. Mój rytm dnia pozwala mi na to aby wszystkie etapy produkcji idealnie wpasowały się codzienne zajęcia.
Chleb ten piekę z dwóch rodzai mąk. Polecam każdemu eksperymentowanie, próbowanie i testowanie zarówno proporcji mąk jak i rodzai.


Składniki:
* 250 g maki pszennej
* 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* łyżeczka soli
* 20 g drożdży świeżych
* 2 łyżki oleju
* 300 ml wody

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże można rozpuścić w 1 łyżeczce cukry z dodatkiem odrobiny wody i mąki, ja po prostu je kruszę i mieszam z mąkami. Dodaję do tego olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszam a potem wyrabiam przez 10 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się elastyczne , miękkie i powinno odklejać się od rak i miski.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godz). Po tym czasie przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Wyrównujemy tam aby ciasto było równe i wszystkie rogi były nim wypełnione. Odstawiamy ponownie na 1 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy nasz chleb mlekiem i posypujemy sezamem.
Chleb pieczemy około 30-35 minut.


5 komentarzy:

  1. A ile czasu ma siedzieć w piekarniku w 200 stopniach?? Pozdrawiam! :) Piękny wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie głupie pytanie :) Dzięki. Już poprawiałam. Chlebek pieczemy około 30-35 minut. u mnie zawsze jest to 35 ale wiadomo każdy piekarnik może piec inaczej :)

      Usuń
  2. Co tutaj dużo mówić domowe pieczywko jest najlepsze :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zawsze mam czas, ale jak tylko go znajduję to piekę własne pieczywo. Żadne inne tak nie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny chlebek Tobie wyszedł. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń