czwartek, 25 kwietnia 2013

Kurczak z brązowym ryżem

Kiedyś robiłam już podobne danie. Tym razem użyłam brązowego ryżu i lekko zmodyfikowałam przepis. Wyszło pysznie i zdrowo.


Składniki:
* 2 szklanki ryżu
* 7 kawałków kurczaka
* przyprawa do kurczaka
Zalewa:
* 3 szklanki wody
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek

W garnuszku zagotować składniki zalewy. Ryż opłukać ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka oprószyć przyprawą i ułożyć na ryżu. Zalewę ostrożnie przelać po ściankach do naczynia z ryżem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.

2 komentarze:

  1. Lubię dania z brązowym ryżem, bardziej mi smakuje od białego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda wole bialy ryz ale brazowy jest zdrowszy :) czas odiwedzic pobliski supermarket, online mam juz przepis - czyli obiad na dzis juz wiem jaki bedzie :)

    OdpowiedzUsuń