czwartek, 7 sierpnia 2014

Akitma - tureckie naleśniki drożdżowe

Leciutkie jak chmurki, mięciutkie naleśniki, które pokochały moje dzieci. Takie właśnie jest to danie. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga więcej pracy niż przy zwykłych naleśnikach a efekt jest smakowity.

Naleśniki robiłam razem z Malwinką i Emilką 




Składniki:
* 2 jajka
* 2 szklanki mleka
* 1 szklanka mąki
* 1/3 szklanka oliwy
* 1 opakowanie suchych drożdży
* szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka oraz drożdże. Powoli dodając pozostałe mleko dokładnie, energicznie mieszać tak aby nie powstały grudki. Na koniec dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Podawać z ulubionym farszem. My jedliśmy z dżemem lub owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz