piątek, 28 sierpnia 2015
Kurczak z chrupiącą papryką
Składniki:
* duża pierś z kurczaka (ja użyłam pół udźca z indyka)
* po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej (ja niestety nie dostałam zielonej)
* 1 duża cebula
* 1 mała cukinia
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżeczka octu balsamicznego
* czubata łyżeczka bazylii
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy kilka minut. Dodajemy miód, ocet, sól, pieprz i bazylię oraz pokrojony na plasterki czosnek. Smażymy do czasu aż nasze mięsko się się lekko zarumieni. Zdejmujemy z gazu.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę lub piórka, paprykę w paseczki a cukinię w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie smażymy najpierw cebulkę aż się zeszkli, dodajemy do niej paprykę, czosnek i cukinię. Jak już warzywa będą półtwarde (czyli prawie miękkie ale nadal chrupiące) dodajemy mięsko i smażymy jeszcze chwilę aż wszystkie składniki będą gorące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajne danie :)
OdpowiedzUsuńkolorowo i optymistycznie- super obiadek;)
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawki z kurczaka. Sprawaiją wrażenie bardzo lekkich, a mnie to doskonale przekonuje do pałaszowania :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie taki kolorowy kurczak!
OdpowiedzUsuń