Zawsze myślałam, że zrobienie smacznych drożdżowych bułeczek jest bardzo trudne. Wymaga dużego wysiłku przy wyrabianiu i nie zawsze rosną jak należy. Dobierając przepis kierowałam się posiadanymi składnikami i ... opinią synka. Powiem, że wybrał przepis idealny. Na lepszy nie mogliśmy trafić.
Zrobiliśmy bułeczki w 6 foremkach do mufinek a z pozostałego ciasta wyszła chałka z blaszki :)
Składniki:
* 300 ml ciepłego mleka
* 2 łyżki cukru
* 55 g roztopionego masła
* 1/3 kostki drożdży
* 1 jajko
* 2 łyżeczki soli
* 500 g mąki
* roztopione masło do posmarowania gotowych bułeczek
Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i masło. Mieszamy. Dodajemy jajko i łączymy składniki. Na koniec mieszamy z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Po tym czasie odstawiamy w misce pod przykryciem na około 1 i pół godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich dzielimy na kolejne 3 równe części. Z jednej z nich odkładamy do pozostałego ciasta a z dwóch robimy rulon długości około 35 cm. Dzielimy go na 24 części. Robimy z nich kuleczki, które po 3 szt wkładamy do formy do mufinek (wysmarowanej wcześniej masłem).
Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich robimy równej długości rulon. Splatamy z nich warkocz, przekładamy na blachę i smarujemy wierzch roztopionym masłem.
Obie blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut.
Takie wypieki kojarzą się właśnie z rodzinną, ciepłą niedzielą :) A bułeczki są bardzo urocze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Własnie to jest najpiekniejsze...drożdzowe wypiki wcale nie są trudne a jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze bułeczki - drożdżowe, domowe, wypiekane z sercem i uczuciem...piękne pieczywko :)
OdpowiedzUsuńale te bułeczki zabawne ;]
OdpowiedzUsuńi dorodne. wspaniałe, drożdżowe.
i puchata, cudna chałka.
konsument (na zdjęciu) widać, że pochłonięty pochłanianiem xd