Upały za nami, jak zwykle pogoda popsuła się w weekend, ale nic nam nie może popsuć dobrego humoru. Zwłaszcza gdy na gazie kipi pyszna zupka z młodej kapusty. Warto nawet rok czekać aby móc się nią delektować. Przepis jest banalnie prosty. Ja nie używam rosołków w kostkach ani podobnych "ułatwiaczy życia". Moje zupy gotuje na kościach z indyka, kurczaka lub innych, które mam aktualnie w lodówce.
Składniki:
* kość z udźca indyka (lub dowolna inna)
* ziele angielskie i liść laurowy
* 0,5 główki młodej kapusty
* 2 marchewki
* 0,5 selera
* 1 pietruszka
* 1 duży ziemniak
Gotujemy bulion na mięsie lub kości. Doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodajemy sól. Kapustę drobno szatkujemy, marchew, pietruszkę i seler drobno kroimy w słupki lub plastry. Warzywa wrzucamy do garnka. Zupa może być gęsta, ale kapusta straci swoją objętość podczas gotowania. Zostawiamy na gazie do czasu aż warzywa zmiękną. Gdy istnieje taka konieczność można doprawić przyprawą do zup lub solą i pieprzem.
obiecany przepis :
OdpowiedzUsuń/2 kg kory (yufki)
300 g krowiego sera
2 szklanki oleju
2 jaja
1 smietana
woda mineralna
sol
Priprema:
Utrzyj jajka, dodaj troche wody mineralnej do nich (na oko…nie za duzo), dodaj olej I ser ktory nie moze byc zbyt drobno utarty. Na koniec szczypta soli I smietana (male pudeleczko).
Do formy wsadz jedna kore, przetarta olejem. Zostaw jedna kore na wierzchnia warstwe, reszte pogniec I nie za drobno podrzyj I wymieszaj z nadzieniem. Wszystko razem wrzuc na kore w formie I przykryj odlozona kora. Piec na 200 stopni az sie zarumieni, jesc goraca lub zimna z jogurtem pitnym naturalnym…mniam!!!
Świetny przepis, dziękuję bardzo, dziś złożę zamówienie na świeże yufki i mam nadzieje niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńtam powinno byc 1/2 kg...moj maz zawsze bierze troche wiecej...on lubi ciepla ja wole zimna :) daj znac jak zrobisz co myslisz, my tu uzywamy turecki krowi ser ale teraz znalazlam polski bialy ser ktory chce wyprobowac, powod prosty- polowe tanszy!!
OdpowiedzUsuń