sobota, 2 lipca 2011

Faszerowana papryka z curry

Uwielbiam faszerowane warzywa. Są aromatyczne, soczyste i bardzo letnie. Farsz ma zawsze niepowtarzalny smak soków i aromatów warzywa. Mój ulubiony zestaw to ryż i mięso w soczystej papryce. Do tego dodaję w zależności od nastroju albo ostre przyprawy, albo zioła. Mogą też być sery typu feta czy pomidory. Dziś chciałam zjeść łagodnie ale aromatycznie. idealna do tego wydała mi się przyprawa curry.



Składniki:
* 4 stojące papryki
Farsz:
* 2 średnie cebule
* 300g mięsa mielonego (dowolnego)
* 200 g ryżu
* sól, pieprz
* 2 łyżeczki curry
* 2 łyżki oliwy
* woda do zalania ryżu

Najważniejszy w doborze papryki jest kształt. Najlepiej aby była pękata, i sama potrafiła "stać". Oczywiście pominęłam taki element jak świeżość tego warzywa bo to jest bezspornie i bezwarunkowo wymagane.
Warzywa dokładnie myjemy. Z papryki odcinamy kapelusze pozostawiając przy ogonku trochę papryki. Czyścimy w środku z nasion i odstawiamy. Przystępujemy do przygotowania farszu. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oliwie w głębokiej patelni. Gdy się zarumieni dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ryż płuczemy, dodajemy do cebulki z mięsem i obsmażamy. Jeśli uznamy to za konieczne dodajemy odrobinę soli. Całość ciągle mieszamy nie pozwalając się  mu przypalić. Gdy już cała woda wyparuje a oliwa wsiąknie, zalewamy wodą na wysokość około 5 mm nad naszym farszem. Jeszcze raz mieszamy i przykrywamy pozostawiając na malutkim ogniu.  Dusimy tak około 20 minut aż ryż będzie miękki.
Wcześniej przygotowane papryki nadziewamy naszym farszem, przykrywamy kapeluszami z papryki. Ustawiamy w garnku dolewając lekko osoloną wodę na wysokość około 1/3 papryki. Gotujemy tak około 15 minut. Nasze danie jest gotowe. Farsz wchłonął soki i aromaty papryki a ona została jędrna i chrupiąca.



5 komentarzy:

  1. jakiś czas temu też robiłam :) fajnie Twoja wygląda, polecam Ci nadzienie z płatków owsianych, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś rano jak obmyślałam obiadowe manu pomyślałam o tym, jednak okazało się że wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam super blog moja imienniczko , te nadziewane papryczki to moje ulubione danie ale polecam ci je dusić w sosie pomidorowym ze szczypta koperku tak jak np.do golabkow jest jeszcze bardziej smaczniejsze
      pozdrawiam Iza z katowic

      Usuń
  3. dodatek curry, brzmi cudnie. uwielbiam wschodnie smaki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne sa takie nafaszerowane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń