wtorek, 13 marca 2012

Zupa krem z dyni

Mój mały domownik nie lubi warzyw. Jest to stara prawda, która nie zmienia się ok około 4 lat kiedy zaczął jeść stałe pokarmy. Są jednak potrawy, które mimo warzyw udaje mi się przemycić.
Tą zupę robiłam pierwszy raz i teraz żałuję. Gdybym wiedziała, że tak posmakuje moim chłopcom robiłabym ja częściej. Ale nie jest to zwykła zupa. Według malucha jest to zupa ze słońca. Nie zawiera żadnych warzyw a tym bardziej dyni, której przecież nie lubi! Taka nazwę wymyśliłam mając nadzieję, że chociaż spróbuje. To był pełen sukces. Zjadł cały talerz i z uśmiechem oznajmiła, że takie zupy może jeść codziennie.



Składniki:
* 0,5 kg surowej dyni (u mnie mrożona)
* 2 ziemniaki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 l rosołu lub wywaru z warzyw
* łyżeczka z curry
* oliwa
* sól, pieprz

Ziemniaki, cebulę, czosnek oraz dynie pokroić w kostki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Około 3 łyżki. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć aż się zeszkli. Dodać ziemniaki, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać dynię, wymieszać i przyprawić curry. Smażyć około 4 minuty. Dodać rosół, wymieszać i gotować aż warzywa będą miękkie.
Całość zmiksować i przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu dodać kleksa ze śmietany.


1 komentarz:

  1. Ten przepis jest najlepszy. Curry dodaje tego czegoś. Jak zrobiłam ojcu prosił o dokładkę, i jeszcze jedną, i kolejną.

    OdpowiedzUsuń