Jest to moja ulubiona potrawa, którą robię w różnych wersjach. W zależności od tego jakie mam akurat warzywa powstaje mi mniej lub bardziej kolorowe danie. Zawsze podstawę stanowi pierś z kurczaka, a podaję z ryżem, bulgurem lub kuskusem.
Składniki
* 1 pierś z kurczaka
* 1 papryka (u mnie czerwona)
* 1 cebula
* 1 marchewka
* 5 pieczarek
* 1 łyżka czerwonej pasty curry
* 100 ml bulionu warzywnego
* oliwa do smażenia
Warzywa myjemy, czyścimy, obieramy i kroimy w plasterki, kostkę lub paski (w zależności od warzywa). Pierś kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę. Najpierw smażymy cebulę do miękkości, dodajemy kolejno warzywa między którymi robimy przerwę około 1-2 minuty. W tym samym czasie na drugiej patelni obsmażamy mięso aby straciło swój różowy kolor. Można dodać do niego sos sojowy zamiast soli.
Gdy warzywa w woku będą już obsmażone, dodajemy do nich mięso. Przyprawiamy pastę curry , dokładnie mieszamy i smażymy około 2 minuty. Na koniec dodajemy bulion warzywny, mieszamy i gotujemy aż sos się zredukuje a warzywa zmiękną.
Podajemy z ryżem, bulgurem lub kaszą kuskus.
Szybkie i smakowite danie;)
OdpowiedzUsuńszybko i kolorowo.
OdpowiedzUsuńtyle, że nie przepadam za curry.
włąsnie będę robić
OdpowiedzUsuń