Moja racuchy wyszły puszyste i bardzo smaczne. Za przepis dziękuje Babeczkom.
Ja robiłam z połowy oryginalnego przepisu, wyszło około 15 szt.
Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka cukru
* 1-2 jabłka
* 0,5 łyżeczki kardamonu (ja pominęłam)
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia
Mąkę z łyżeczka proszku do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajko, mleko oraz cukier. Energicznie wymieszać tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lun miksera, dla mnie wystarczyła łyżka.
Jabłko umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z ciastem.
Smażyć z obu stron na bardzo mocno nagrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
uwielbiam! wyglądają pysznie!;)
OdpowiedzUsuńmniaaam;) ale mi ochoty narobiłaś.
OdpowiedzUsuńRacuchy...smaki dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńooo pysznie!;) może jutro zrobię:D
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne! zjadłabym nawet cały talerz :)
OdpowiedzUsuńCudnie rumiane racuszki :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne racuszki, ja zamiast jabłek dodaję czasem ulubiony twarożek(mój Pilos), wychodzą równie pyszne:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłam. Są pyszne i puszyste. Dodałam dodatkowo troszkę cynamonu.
OdpowiedzUsuńZ cynamonem powinny być jeszcze smaczniejsze :)
Usuńwłaśnie robie z tego przepisu...jedynie co bym zmieniła to ilość cukru, bo wychodzą bardzo słodkie, ale poza tym rewelka !! :)
OdpowiedzUsuńDużo zależy od słodkości jabłek i upodobań. Smacznego :)
UsuńTo nie są racuchy!!!! tylko placuszki z jabłkami. RACUCHY typowe, to ciasto na drożdżach!!!
OdpowiedzUsuńJestem kiepską kucharką ale racuchy wyszły superowe!!!! Polecam każdemu ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że wyszły i smakowały
UsuńRacuszki pyszne tylko zbyt duza ilość cukru w przepisie i są zbyt słodkie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie smażenia. Pachnie obłędnie. Mam nadzieję, że równie dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńJa właśnie usmażyłam i nie jestem pod dużym wrażeniem. Myślałam że będą lepsze!
OdpowiedzUsuńa ja zaraz zacznę robić ciasto:D
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze wyjdzie i obiecuje ze zaraz po usmażeniu i spróbowaniu się odezwę i powiem jak mi wyszły:D trzymajcie kciuki zeby wyszły takie jak na zdjęciach:D
wyszły naprawdę dobre... łatwe i szybkie teraz jak będę miała ochotę na coś szybkiego i słodkiego to wiem co zrobię:D
OdpowiedzUsuńja osobiście dodałam troszkę więcej cukru ponieważ wydawały mi się ciut za mało słodkie :D
ale zrezygnowałam z jabłek bo nie miałam pod ręką:P
polecam bardzo
Po tylu latach nauczylam sie w koncu robic pyszne racuchy.Dieki.
OdpowiedzUsuńAsia
Cieszę się ogromnie :)
UsuńDoskonałe! Odkąd mieszkam sam z synem korzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńsuper .......
OdpowiedzUsuńwitam...
OdpowiedzUsuńja do tego przepisu daję połowę mleka a drugą połowę wody mineralnej gazowanej :)wychodzą jeszcze lepsze :)
Muszę wypróbować patent z woda gazowaną... koniecznie :)
UsuńSuper wyszły, tylko dałam ciut więcej jabłek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!