sobota, 8 grudnia 2012

Racuchy z jabłkami

Moja racuchy wyszły puszyste i bardzo smaczne. Za przepis dziękuje Babeczkom.
Ja robiłam z połowy oryginalnego przepisu, wyszło około 15 szt.



Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka cukru
* 1-2 jabłka
* 0,5 łyżeczki kardamonu (ja pominęłam)
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia

Mąkę z łyżeczka proszku do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajko, mleko oraz cukier. Energicznie wymieszać tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lun miksera, dla mnie wystarczyła łyżka.
Jabłko umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z ciastem.
Smażyć z obu stron na bardzo mocno nagrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.



26 komentarzy:

  1. uwielbiam! wyglądają pysznie!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam;) ale mi ochoty narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuchy...smaki dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo pysznie!;) może jutro zrobię:D

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie apetyczne! zjadłabym nawet cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne racuszki, ja zamiast jabłek dodaję czasem ulubiony twarożek(mój Pilos), wychodzą równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie je zrobiłam. Są pyszne i puszyste. Dodałam dodatkowo troszkę cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cynamonem powinny być jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń
  8. właśnie robie z tego przepisu...jedynie co bym zmieniła to ilość cukru, bo wychodzą bardzo słodkie, ale poza tym rewelka !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od słodkości jabłek i upodobań. Smacznego :)

      Usuń
  9. To nie są racuchy!!!! tylko placuszki z jabłkami. RACUCHY typowe, to ciasto na drożdżach!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem kiepską kucharką ale racuchy wyszły superowe!!!! Polecam każdemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Racuszki pyszne tylko zbyt duza ilość cukru w przepisie i są zbyt słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie jestem w trakcie smażenia. Pachnie obłędnie. Mam nadzieję, że równie dobrze smakują.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja właśnie usmażyłam i nie jestem pod dużym wrażeniem. Myślałam że będą lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja zaraz zacznę robić ciasto:D
    mam nadzieje ze wyjdzie i obiecuje ze zaraz po usmażeniu i spróbowaniu się odezwę i powiem jak mi wyszły:D trzymajcie kciuki zeby wyszły takie jak na zdjęciach:D

    OdpowiedzUsuń
  15. wyszły naprawdę dobre... łatwe i szybkie teraz jak będę miała ochotę na coś szybkiego i słodkiego to wiem co zrobię:D
    ja osobiście dodałam troszkę więcej cukru ponieważ wydawały mi się ciut za mało słodkie :D
    ale zrezygnowałam z jabłek bo nie miałam pod ręką:P

    polecam bardzo

    OdpowiedzUsuń
  16. Po tylu latach nauczylam sie w koncu robic pyszne racuchy.Dieki.
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  17. Doskonałe! Odkąd mieszkam sam z synem korzystam z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  18. witam...

    ja do tego przepisu daję połowę mleka a drugą połowę wody mineralnej gazowanej :)wychodzą jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wypróbować patent z woda gazowaną... koniecznie :)

      Usuń
  19. Super wyszły, tylko dałam ciut więcej jabłek :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń