czwartek, 5 września 2013

Enchilada z kurczakiem na szybko

Ostatnie dni nie są dla mnie łaskawe. Czasu brakuje mi nawet na zrobienie herbaty. Codziennie szykuję drugie śniadanie i obiad dla Małego Mistrza Kuchni do szkoły, gotuję zupki dla Gwiazdy i czasami robię jakiś obiad dla siebie i Pana Smakosza. Na to ostatnie brakuje mi czasu dlatego paczka jaką ostatnio dostałam ratuje mi życie. (Wspomniałam o niej na FB)
W Lidlu rozpoczął się tydzień meksykański, to i ja postanowiłam zrobić danie meksykańskie. Uprościłam, przyspieszyłam i było gotowe w pół godziny. Polecam zwłaszcza dla zapracowanych. 


Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 słoiczek ostrego sosu fajita (lub innego gotowego albo poprostu puszka krojonych pomidorów)
* pół papryki czerwonej
* 6 tortilli
* oliwa do smażenia
* 100 g tartego ostrego sera żółtego
* sól pieprz do smaku
* kolendra i kumin jeśli używamy pomidorów z puszki

Mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie aż zmieni kolor z różowego na biały. Paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Na drugiej patelni smażymy cebulę na rozgrzanej oliwie dodając paprykę po 3 minutach. Smażymy warzywa aż zmięknął. 
Ser tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
Do warzyw dodajemy sos lub pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy przyprawami do smaku jeśli to konieczne. Połowę sosu dodajemy do mięsa, dodajemy również połowę sera. Dokładnie mieszamy aż ser się rozpuści. Uzyskaną masę nakładamy na tortille i zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i posypujemy serem. 
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



3 komentarze:

  1. o matko i córko! dlaczego ja tu wlazłam! takie pyszności! Same cudownosci na talerzu, az slinka cieknie!!! A ja akurat na diecie.... eh:(

    OdpowiedzUsuń