Skoro już wiecie jak zrobić zatar czas go wykorzystać. Proponuję najprostszy przepis na coś oryginalnego a zarazem pysznego. Manakish lub czasami pisany manakeesh jest to rodzaj popularnego w Syrii czy Libanie pieczywa. Jego charakterystyczną cechą jest zatar, którym jest posypany. Ogólnie mówiąc jest to placek, który dzięki przyprawie ma intensywny smak i aromat.
A żeby nudno nie było manakish przygotowałam razem z Panną Malwinną, Bartoldzikiem, Justinką oraz Aleksandrą. Pozdrawiam was serdecznie i do zobaczenia w kuchni.
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* niepełna szklanka ciepłej wody
* 15 g drożdży
* łyżeczka cukru
* 1 jajko
* szczypta soli
* 4 łyżki zataru
* 6 łyżek oliwy
Drożdże wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Wlać wodę i wymieszać. Zagnieść ciasto, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody. Ciasto pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kawałki wielkości mandarynki. Z każdej części uformować okrągły placek. Można zrobić to rękoma lub przy pomocy wałka. Placki mają mieć około 5-7 mm grubości. Na każdy nakładamy około 1-2 łyżek zataru wymieszanego z oliwą. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzegi chlebków maja się lekko zarumienić ale nie mogą za bardzo wyschnąć.
szkoda ze nie moglam uczestniczyc we wspolnym gotowaniu. Pieknie wyszedl ten chlebek. Tez zrobie ale wersje turecka
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. Ja wczoraj z rozpędu potraktowałabym je o mały włos..szałwią.
OdpowiedzUsuń