wtorek, 10 września 2013

Za'atar przyprawa arabska

Zatar jest jedną z najpopularniejszych przypraw arabskich. Używa jej się niemal do wszystkiego. Jako marynata do mięs i ryb, do pieczonych ziemniaków czy chociażby do chleba. Swój specyficzny smak zawdzięcza sumakowi, przyprawie, które nadaje jej kwaśnawy smak. Głównymi składnikami obok sumaku są tymianek i sezam. Często dodaje się również oregano, bazylię i oczywiście sól do smaku.
Jeśli chodzi o proporcję proponuję zastosować metodę prób i błędów. Dla mnie zatar był najsmaczniejszy gdy miał zdecydowaną przewagę sumaku, ale każdy może zrobić jak lubi.
Nigdy do tej pory nie robiłam sama mieszanek przypraw. Widzę jednak że czas to zmienić :)
A jeszcze dzisiaj pojawi się przepis na to do czego zatar można użyć.



Składniki:
* 2 łyżki tymianku
* 2 łyżki sezamu
* 1 łyżka oregano
* 1 łyżka bazylii
* 3 łyżki sumaku
* 1/2 łyżki soli

W pierwszej kolejności należy uprażyć sezam i go ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz