Sama nie wiem jak nazwać to danie. Powstało z połączenia kilku przepisów z zawartością lodówki i towaru z warzywniaka. Bardzo chciałam zrobić danie pieczone z pysznym aromatycznym sosem pomidorowym i to mi się udało. Dodatkowo wykorzystałam gliniany garnuszek, który niedawno dostałam.
Składniki:
* 4 ziemniaki
* 1 cebula
* garść fasolki szparagowej
* 1 papryka czerwona
* 1 papryczka chilli
* ok 10 pieczarek
* 1 marchewka
* opakowanie przecieru pomidorowego
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki oregano
* pół łyżeczki bazylii
Wszystkie warzywa czyścimy, obieramy i myjemy w zależności od potrzeb. Ziemniaki i marchew kroimy na plastry. Odcinamy końcówki w fasolce i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w kostkę a papryczkę chilli jak najdrobniej. W garnku układamy warzywa warstwami tak aby najniżej były te które potrzebują najwięcej czasu na gotowanie. Zaczynamy więc od ziemniaków, marchwi, fasolki, cebuli, ba górze ma być papryka i pieczarki. Każdą z warstw solimy, doprawiamy pieprzem. Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła i zalewamy nim warzywa.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy przez godzinę lub do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Moja rodzinka bardzo lubi takie warzywne buliony, smakują nawet bez mięsa. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń