środa, 18 lutego 2015
Parówki w cieście drożdżowym
Składniki:
* 25 g świeżych drożdży
* 0,5 szklanki mleka
* 350 g mąki + do podsypania
* 2 łyżki gęstej śmietany
* 0,5 szklanki oleju
* szczypta soli i cukru
* parówki
* plastry sera żółtego
Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy na nią drożdże, dodajemy ciepłe mleko, śmietanę, olej oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcie na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy placek jak najbardziej kształtem przypominający kwadrat. Dzielimy na mniejsze prostokąty takiej wielkości by wygodnie owinąć nimi parówkę. Układamy na każdy z nich plaster sera żółtego, parówkę i zawijamy dobrze dociskając końce. Układamy na blasze, smarujemy olejem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hej, a ile parowek wychodzi do tej ilosci ciasta? wyglada zaiste zachecajaco, zrobilabym :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń