Tęsknic za wiosną coraz częściej sięgam po dania warzywne. Wiem, że zimowym warzywom daleko do tych sezonowych ale lepsze takie niż żadne. Dlatego postanowiłam przygotować carry z moim ulubionym kalafiorem. Wyszło kolorowo, warzywnie, ale z tej racji, ze nie tylko ja jadłam to danie dodałam do niego kurczaka. Polecam szczególnie w ponure dni kolorowe dania z warzyw. Zima wcale nie musi być ponura.
Składniki:
* 1 nieduży kalafior
* 2 marchewki
* 2 połówki piersi z kurczaka
* puszka kukurydzy
* 1 cebula
* puszka pomidorów
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 100 ml bulionu warzywnego
* 3 łyżeczki przyprawy curry
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól
* pół łyżeczki cynamonu
* 3 czubate łyżki śmietany
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z dodatkiem odrobiny soli.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki a kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Cebulę i marchewkę podsmażyć na rozgrzanym oleju aż lekko zmiękną, często mieszając. Doprawić curry, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez około minutę. Dodać pomidory z puszki, kalafior, bulion i doprawić sola i cynamonem. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać mięso i dusić do czasu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kukurydzę, śmietanę i wymieszać.
Najlepiej smakuje podane z ryżem.
Wygląda pysznie. Bardzo lubię curry w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń