środa, 13 lutego 2013

Kulki Darii czyli pyszne pulpeciki na jeden kęs

Przepis jest prosty ale bardzo smaczny. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem nie mogę się nadziwić jak mój Mały Mistrz Kuchni wcina z apetytem i prosi o dokładkę. Kulki Darii wejdą na stałe do mojego menu.
Dzięki Daria ;)



Składniki:
* 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
* 1 jajko
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 cebula, pokrojona w kostkę (nie musi być drobna)
* 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* kilka gałązek posiekanego świeżego koperku
* sól, pieprz do smaku
* ulubiona przyprawa, u mnie Koftelik Baharat
* mąka do obtaczania
* olej do smażenia
* woda do zrobienia sosu


Mięso mielone spulchniamy widelcem. Dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Uważajmy na sól, gotowe mięso mielone jest zazwyczaj z dodatkiem soli. Dodajemy również 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz koperek. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki, każdą z nich obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim kulki aż zarumienią się z każdej strony.
W wysokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy około 2 łyżek oleju. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek. Gdy czosnek wydzieli aromat dokładamy pozostały koncentrat pomidorowy i dalej smażymy ciągle mieszając. Na koniec wlewamy niepełną szklankę wody.
Do naszego sosu, który jest jeszcze dość rzadki dodajemy kulki i wszystko dusimy pod przykryciem.
Gdy nasze danie w garnku zacznie wrzeć sprawdzamy ostrożnie smak sosu, jeśli to konieczne doprawiamy.
Dusimy tak długo aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem

2 komentarze: