czwartek, 21 lutego 2013

Kurczak pięciu smaków w lekkim sosie pomidorowym

Po kulkach Darii polubiłam wszystko co ma sos pomidorowy. Może również dlatego że po ostatnich zakupach trafił do mojej lodówki olbrzymi słój koncentratu pomidorowego. Trzeba więc go jakoś wykorzystać zanim się zepsuje. Na szczęście znam kilka świetnych przepisów w tym parę ulubionych więc radzę sobie całkiem nieźle.
Wracając do kurczaka. Miałam mało czasu i porcje kurczaka. Potrawa wyszła bardzo smaczna i idealnie pasuje do ryżu.



Składniki:
* porcje kurczaka (dowolne ulubione kawałki)
* olej do smażenia
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* przyprawa pięciu smaków

Porcje kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy sola i pieprzem oraz przyprawą pięciu smaków. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Układamy na niej mięso. Rumienimy je z każdej strony.
W garnku rozgrzewamy łyżkę koncentratu pomidorowego, zalewamy wodą do poziomu około  3 cm od dna garnka. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Do rozgrzanego sosu dodajemy obsmażone kawałki kurczaka.
Dusimy na małym ogniu przez około 40 minut aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz