czwartek, 14 lutego 2013

Pieczone kofty z ziemniakami

Danie zaskakuje nie tylko wyglądem ale również smakiem. Jest to ciekawa propozycja na domowy obiad. Forma przygotowania może miło zaskoczyć gości. Danie to robiłam już kilka razy ale trudno mi było zrobić zdjęcie już upieczonej potrawy bo szybko znikała.
Babeczki dziękuję za pyszne danie.




Składniki:
* 5 ziemniaków
* 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie z indyka
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku (pominęłam)
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 jajko
* sól, pieprz
* ulubiona przyprawa, u mnie Koftelik Baharat
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sok z połowy cytryny

Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy. W misce mieszamy mięso mielone, cebule z czosnkiem, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotlety.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry grubości 8-10 mm. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry ziemniaków i mięso.
W miseczce robimy sos. Mieszamy koncentrat pomidorowy z sokiem z połowy cytryny oraz połową szklanki wody. Polewamy nim nasza potrawę. Przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.








Przepis bierze udział w akcji:




4 komentarze:

  1. Ciekawy i na pewno pyszny pomysł na obiad..

    OdpowiedzUsuń
  2. o, wyglada na super szybki i nie wymagajacy stania przy garach obiad dla rodzicow trzymiesieczniaka :) dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie podane. Podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w miesku powinno byc troche pokrojonej pietruszki

    OdpowiedzUsuń