poniedziałek, 16 stycznia 2012

Placuszki z cukinią i pieczarkami

Jak nauczyć dziecko jedzenia warzyw? U mnie prace wciąż trwają. Jedynym warzywem, które synek chętnie zjada jest pomidor. Marchewka w zupie już stała się codziennością i nie walczy... bo jutro znowu ją dostanie. Surówki wywołują wstręt a na widok dań warzywnych bierze nogi za pas. Dania w kształcie zwierzaczków, obrazków czy innych potworków bawią, cieszą, po czym rozkładane są na czynniki pierwsze i segregowane: jadalne i niejadalne.
Jednak ja się nie poddaję. Placuszki z cukinii w ilości 2/3 sztuki zostały zjedzone :) SUKCESSSSS



Składniki:
* 1 niewielka cukinia
* 6 pieczarek
* 1 mała cebula
* 1 ząbek czosnku
* 3 jajka  
* 2 łyżki mąki
* sól i pieprz
* po pół łyżeczki oregano i bazylii
* olej do smażenia

Cukinię i pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Zostawiamy w sitku do ocieknięcia. Cebulkę i czosnek drobno kroimy. W misce lekko ubijamy jajka, wrzucamy odciśnięte warzywa, mąkę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki nakładamy na patelnie placki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Podajemy z sosem. Ja bardzo lubię śmietanę wymieszana z ketchupem.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam placuszki z cukinii! Bardzo często się nimi zajadałam w sezonie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Znam to :D Marchewka, pietruszka w zupie starte drobniutko, buraczek w barszczyku również. Warzywa dodaję do pierogów z mięskiem, sosów do makaronu i wszędzie tam gdzie się da, owoce np.do racuszków (mojemu czterolatkowi nawet owoce nie smakują). Racuszki wyglądają baaaardzo apetycznie! Muszę koniecznie w tygodniu zrobić. ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię placuszki z warzyw, ale nie wpadłam na pomysł aby i pieczarki dodać do masy. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny skład placuszków:)Zgłodniałam na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń