Jednak ja się nie poddaję. Placuszki z cukinii w ilości 2/3 sztuki zostały zjedzone :) SUKCESSSSS
Składniki:
* 1 niewielka cukinia
* 6 pieczarek
* 1 mała cebula
* 1 ząbek czosnku
* 3 jajka
* 2 łyżki mąki
* sól i pieprz
* po pół łyżeczki oregano i bazylii
* olej do smażenia
Cukinię i pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Zostawiamy w sitku do ocieknięcia. Cebulkę i czosnek drobno kroimy. W misce lekko ubijamy jajka, wrzucamy odciśnięte warzywa, mąkę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki nakładamy na patelnie placki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Podajemy z sosem. Ja bardzo lubię śmietanę wymieszana z ketchupem.
Uwielbiam placuszki z cukinii! Bardzo często się nimi zajadałam w sezonie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
:) Znam to :D Marchewka, pietruszka w zupie starte drobniutko, buraczek w barszczyku również. Warzywa dodaję do pierogów z mięskiem, sosów do makaronu i wszędzie tam gdzie się da, owoce np.do racuszków (mojemu czterolatkowi nawet owoce nie smakują). Racuszki wyglądają baaaardzo apetycznie! Muszę koniecznie w tygodniu zrobić. ewa
OdpowiedzUsuńTeż lubię placuszki z warzyw, ale nie wpadłam na pomysł aby i pieczarki dodać do masy. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńŚwietny skład placuszków:)Zgłodniałam na sam widok:)
OdpowiedzUsuń