Czpati to bardzo popularne w Indiach chlebki przypominające meksykańskie tortille. Dla mnie jest to idealna przekąska gdy w brzuchu burczy a do obiadu daleko. Każdy domownik ma swój patent na nadzienie. Najmłodszy preferuje parówkę z pomidorami, ja mięso z górą warzyw i sosem a najstarszy co mu się pod nos podstawi. Moja wersja jest z mąki razowej aby było zdrowiej i inaczej niż zwykle.
Składniki:
* 6 czubatych łyżek mąki razowej
* szczypta soli
* łyżka oleju
* pół szklanki ciepłej wody
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej olej i większość wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli wody jest za mało dolewamy resztę. Ciasto ma wyjść klejące do rąk, robi wrażenie że jest za mało mąki. Nie dosypujemy mąki. Owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na 2 godz (lub ile damy radę).
Dzielimy ciasto na kawałki z których formujemy kule i wałkujemy okrągły kształt podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie mocno nagrzewamy bez smarowania jej tłuszczem. Kolejno pieczemy na niej nasze placki po minucie z każdej strony.
Zdjęcia tym razem nie mam bo za każdym razem placki znikają szybciej niż pomyślę o aparacie.
z chęcią bym ich spróbowała z jakimś pysznym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńBez zdjecia sie nie liczy, rob te czapati jeszcze raz i trzymaj pod kluczem. najpierw zdjecie potem jedzenie :)
OdpowiedzUsuń