czwartek, 21 kwietnia 2011

Pieczeń rzymska z zielonym nadzieniem

Tą pieczeń robiła kiedyś moja mama. Ja dodałam do niej coś zielonego do środka.



Składniki:
* 0,75 kg mięsa mielonego (dowolne, mogą być połączone 2 rodzaje mięs)
* 2 jajka
* 1 cebula
* 4 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz
* ulubione zioła

Nadzienie:
* 0,5 kg świeżego szpinaku
* 6-8 pieczarek
* 1 cebula
* 2 jaja gotowane na twardo
* sól, pieprz
* oliwa

Mięso mielone dobrze łączymy,  dodajemy jajka, bardzo drobno posiekana cebulką, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu przygotowania farszu.
Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na części i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy już straci swoją objętość dodajemy potarkowane pieczarki (na tarce o dużych oczkach). Na oddzielnej patelni dobrze jest zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gorące składniki farszu mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jaja tarkujemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do farszu, doprawiamy solą, pieprzem.
Na papierze pergaminowym z mięsa formujemy prostokąt o szerokości takiej jakiej jest nasza forma (keksówka). Na środek układamy farsz, wyrównując go tak, aby z każdej strony pozostały 2 cm wolnego mięsa (bez farszu). Zwijamy jak roladę i wkładamy do formy razem z naszym pergaminem. Wystające części papieru obcinamy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

Świetnie nadaje się zarówna na kanapki jak i na ciepło na obiad.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię rzymską pieczeń.Daję do środka różne pyszności. Z zielonym środkiem prezentuje się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń