piątek, 9 września 2011

Burek z warzywami i mięsem czyli kolejna odsłona tureckiego talerza

Mój wyjazd do Turcji stoi pod znakiem zapytania. Jestem zaniepokojona mówiąc delikatnie. Wszystko rozchodzi się o bilety. Jak je zdobyć kiedy och nie ma?
Czekając i szukając, szukając i czekając postanowiłam coś upichcić. Tym razem prawdziwy burek z mięsem i warzywami. Właśnie takie robiła moja siostra gdy przyjeżdżała z Turcji. Przywoziła yufki czyli specjalne ciasto tureckie. Podobno podobne jest do ciasta filo, ale sama nie używałam nigdy tego drugiego, więc opieram się tylko na opinii innych. Z yufek można wyczarować wszystko. Można je piec, smażyć w wysokim tłuszczu, można nadziewać farszem na słodko, na słono, na ostro. Mój typ to oczywiście wytrawne nadzienie w cygarach opiekane na rumiano. Niestety nie mam w tej chwili odpowiedniego ciasta, ale jeśli tylko uda mi się pojechać Turcji to na pewno przywiozę i zrobię.
Na tą chwilę zapraszam na klasyczny burek z warzywno-miesnym farszem.



Składniki:
* 6 płatów ciasta yufka (lub ciasta filo)
* 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
* 1 cebula
* 1 papryka
* pęczek pietruszki
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* 3 jajka
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* olej do smażenia
* sól i pieprz

Mięso mielone przesmażamy na patelni dodając sól, pieprz i przyprawy, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na drugiej patelni (lub tej samej po przetarciu) na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę. Gdy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszkę szatkujemy. Mięso, warzywa i pietruszkę łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Z jajek, oliwy z oliwek i jogurtu naturalnego robimy sos intensywnie mieszając. Doprawiamy go solą.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym układamy płat yufki. Zasada jest prosta. Na naszej blasze powinny zjawić się kolejno: yufka, sos, yufka, farsz, yufka, sos, yufka, farsz, yufka, pozostały sos. Ważne jest  aby na cieście zawsze się coś znalazło. Wierzch naszego dania posypujemy sezamem oraz czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.


5 komentarzy:

  1. Taka namiastka Turcji w domowej kuchni to juz cos :)
    Mam nadzieje, ze uda ci sie zdobyc te bilety i wyjechac. Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dobrze upieczonego burka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm super! Uwielbiam, choć nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić go w domu. Muszę poszukać ciasta w tureckim sklepie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. moim zdaniem NIE jest podobne do filo, ale sama robie z filo jak nie mam serbskiej kory lub yufki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mały pomocnik Omarek :) pozdrawiamy . Ciocia Ania z rodzinką:)

    OdpowiedzUsuń