Składniki:
* liście winogron
* 400 g mięsa mielonego
* 1 szklanka ryżu
* 1 cebula
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz
* 2 łyżeczki przeciery pomidorowego
Do zrobienia tek potrawy użyłam liści winogron w solance przywiezionych z Turcji. Wiem, że można je kupić w sklepach tureckich.
Liście po wyjęciu z opakowania trzeba bardzo dobrze wymoczyć. Są słone i mogą zepsuć potrawę jeśli ich nie wymoczymy. W tym celu zlewamy wrząca wodą i pozostawiamy w niej na kilkanaście minut. Czynność powtarzamy kilka razy.
W misce przygotowujemy farsz. Cebulkę drobno kroimy i na oliwie podsmażamy na patelni. Gdy wystygnie dodajemy ją do mięsa mielonego i opłukanego ryżu. Natkę drobno kroimy. Farsz solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy liście dobrze wymokną i ostygną wycinamy z nich ogonki. Nakładamy kulkę z farszu na rozłożony liść i zawijamy niezbyt mocno jak gołąbki. Pamiętajmy, że ryż pęcznieje więc nie może być zbyt ciasno zwinięty, żeby nie pękł.
Na dno garnka układamy kilka największych (najgrubszych liści). Na nie w rządkach układamy przygotowane już gołąbki z winogron. Zalewamy woda do poziomu najwyższego rzędu naszych liści i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
Podajemy ciepłe z kleksem ze śmietany.
zawsze ich chciałam spróbowac.
OdpowiedzUsuńale nie miałam odwagi, by je zrobic.
przyjemności życzę !
uważaj na siebie ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Już sobie obiecałam,że za rok zaprawię sobie kilka słoików liści winogron i w końcu będę mogła skosztować sarma :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuńmilego wypoczynku:)
Też chętnie bym spróbowała tego dania:)
OdpowiedzUsuń