poniedziałek, 19 września 2011

Sarma - nadziewane liście winogron

Ostatnia turecka potrawa przed wyjazdem... Zostało mi mało czasu. Walizki spakowane, paszport w torbie i czekam...



Składniki:
* liście winogron
* 400 g mięsa mielonego
* 1 szklanka ryżu
* 1 cebula
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz
* 2 łyżeczki przeciery pomidorowego

Do zrobienia tek potrawy użyłam liści winogron w solance przywiezionych z Turcji. Wiem, że można je kupić w sklepach tureckich.
Liście po wyjęciu z opakowania trzeba bardzo dobrze wymoczyć. Są słone i mogą zepsuć potrawę jeśli ich nie wymoczymy. W tym celu zlewamy wrząca wodą i pozostawiamy w niej na kilkanaście minut. Czynność powtarzamy kilka razy.
W misce przygotowujemy farsz. Cebulkę drobno kroimy i na oliwie podsmażamy na patelni. Gdy wystygnie dodajemy ją do mięsa mielonego i opłukanego ryżu. Natkę drobno kroimy. Farsz solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy liście dobrze wymokną i ostygną wycinamy z nich ogonki. Nakładamy kulkę z farszu na rozłożony liść i zawijamy niezbyt mocno jak gołąbki. Pamiętajmy, że ryż pęcznieje więc nie może być zbyt ciasno zwinięty, żeby nie pękł.
Na dno garnka układamy kilka największych (najgrubszych liści). Na nie w rządkach układamy przygotowane już gołąbki z winogron. Zalewamy woda do poziomu najwyższego rzędu naszych liści i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
Podajemy ciepłe z kleksem ze śmietany.





4 komentarze:

  1. zawsze ich chciałam spróbowac.
    ale nie miałam odwagi, by je zrobic.

    przyjemności życzę !
    uważaj na siebie ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie obiecałam,że za rok zaprawię sobie kilka słoików liści winogron i w końcu będę mogła skosztować sarma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna propozycja:)
    milego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też chętnie bym spróbowała tego dania:)

    OdpowiedzUsuń