Składniki:
* 200 g mąki
* 100 g cukru
* 1 jajko
* 100 g masła
* 1 kg śliwek
* cukier do posypania owoców
Z mąki, cukru, masła i jajek wyrobić ciasto. Dobrze jest zrobić to szybko. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Owoce umyć, osuszyć z wody i oczyścić z pestek przekrajając na pół. Pokroić każda połówkę na jeszcze mniejsze części.
Z 3/4 ciasta rozwałkować placek większy od naszej formy do tarty. Ułożyć go na wyłożoną papierem lub posmarowana masłem formę . Nakłuwamy widelcem całe ciasto i wkładamy do piekarnika na 15 iminut. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Po wyjeciu ciasta układamy na nim ciasno śliwki i posypujemy cukrem. Z pozostałego ciasta robimy paski, które okładamy na owoce. Tak przygotowaną tartę pieczemy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
A to już kilka migawek z dużego bazaru.
Poza tym, że prezentuje się pysznie, to pierwsze zdjęcie jest genialne
OdpowiedzUsuńupieczone śliwki są pyszne!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i czuje się na nich to mocne południowe słońce.A poza tym kocham bazary i możliwość targowania się na nich.U nas na targu wszyscy mają te same ceny i jak chcesz się potargować to patrzą na ciebie jak na wariata.Za przepis thx i piekę w niedzielę .Całuski dla dziewczynek ,a dla całej Rodziny pozdrowienia.Noneczka
OdpowiedzUsuń