poniedziałek, 10 października 2011

Adana kebab

Wciąż jeszcze żyję Turcją. Tyle widziałam i tyle próbowałam, że teraz dzielę się z domownikami tym co przywiozłam. Adana Kebab jest potrawą mięsną. Od zwykłego kotleta różni ją to że mięso musi być przyprawione na ostro i powinno być zapiekane na ogniu. Ja będąc w Turcji kupiłam specjalne szpatułki do adany. Są one szersze od zwykłych patyczków do szaszłyków gdyż adana jest z mięsa mielonego. Dzięki nim łatwiej się je przewraca i mięso mielone lepiej się na nich utrzymuje.
W domowych warunkach Adanę można robić na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Ja akurat musiałam zadowolić się zwykłą, bardzo rozgrzaną patelnią.



Składniki:
* 500 g mielonej jagnięciny (ja użyłam wołowiny)
* 1 cebula
* 1 łyżeczka papryki w płatkach (do kupienia TUTAJ)
* sól, pieprz

Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Dodajemy ją do mięsa i dokładnie mieszamy z przyprawami. Formujemy długie wąskie kotlety (w kształcie szaszłyków) i nadziewamy je na nasze szpatułki do szaszłyków.
Grillujemy lub smażymy na dużym ogniu.
W oryginale podaje się na pide z sałatką z pomidorów okraszone sosem z jogurtu naturalnego. Jednak ja wolę to danie z ryżem.

5 komentarzy:

  1. musze skomentowac! po prostu super!

    OdpowiedzUsuń
  2. najwazniejszy jest pulbiber bo ma byc ostre a skoro jest to nie ma ale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm pysznie wygląda! Kebab w Turcji też mi bardzo smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń