W domowych warunkach Adanę można robić na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Ja akurat musiałam zadowolić się zwykłą, bardzo rozgrzaną patelnią.
Składniki:
* 500 g mielonej jagnięciny (ja użyłam wołowiny)
* 1 cebula
* 1 łyżeczka papryki w płatkach (do kupienia TUTAJ)
* sól, pieprz
Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Dodajemy ją do mięsa i dokładnie mieszamy z przyprawami. Formujemy długie wąskie kotlety (w kształcie szaszłyków) i nadziewamy je na nasze szpatułki do szaszłyków.
Grillujemy lub smażymy na dużym ogniu.
W oryginale podaje się na pide z sałatką z pomidorów okraszone sosem z jogurtu naturalnego. Jednak ja wolę to danie z ryżem.
musze skomentowac! po prostu super!
OdpowiedzUsuńi nie ma ale??
OdpowiedzUsuńnajwazniejszy jest pulbiber bo ma byc ostre a skoro jest to nie ma ale :)
OdpowiedzUsuńMmmm pysznie wygląda! Kebab w Turcji też mi bardzo smakował ;)
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń