wtorek, 15 listopada 2011

Pulpety trochę inne niż w przepisie

Chciałam zrobić coś na obiad w weku. Mam taką fajną małą książeczkę, w której są potrawy proste, smaczne, ze składników łatwo dostępnych. Skusiło mnie zdjęcie "Pulpetów wieprzowych z mięsem kraba". Wyglądało rewelacyjnie. Mięso kraba wymieszane z mięsem zwierzęcym, musi być ciekawe. Tak więc nie czekałam długo zabrałam się za szykowanie składników. Hmmm... i tu pojawił się problem. Miałam mięso mielone wołowe, kraba nie miałam, nie miałam tez paru innych składników co mi nie przeszkodziło w przygotowaniu pysznego dania. Składniki niżej podaję takie jakie sama użyłam.



Składniki:
* 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
* 1 cebulka drobno posiekana
* 1 ząbek czosnku drobno posiekany
* 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry
* 1 łyżka mąki
* 1 jajko
* olej do smażenia
Sos:
* 1 łyżka oleju
* 1 mała cebulka drobno posiekana
* 1 ząbek czosnku posiekany
* 3 duże pomidory grubo posiekane
* 3 łyżki koperku

Mięso wymieszać z cebulką, czosnkiem, pastą curry, mąką i jajkiem. Uformować kulki wielkości orzecha laskowego. Na rozgrzanym oleju smażyć pulpety obracając z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły.
Przygotowujemy sos: w woku rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć około 2 minuty. Dodać pomidory i koperek. Podsmażyć kolejne 2 minuty. Sos dokładnie wymieszać  i dodać kulki mięsne. Podawać z ryżem lub chińskim makaronem.

1 komentarz:

  1. Też kiedyś miałam dodać mięso kraba, ale nie znalazłam i od biedy zastąpiłam surimi. Twoje danie, nawet bez kraba, wygląda na bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń