środa, 27 marca 2013

Buraczki na obiad - klasyk

Surówki są smaczne, zdrowe, szybko je się przygotowuje, do tego są kolorowe i każdy może do niech dodać to co lubi. Jedyna wada... mogą się znudzić. Więc dziś zaproponuję coś innego. Klasyk. Lubią ją prawie wszyscy. Ja nie mogąc jeść wielu warzyw, które bym chciała coraz częściej robię sałatkę z buraczków.
Moja wersja jest najprostsza i bezpieczna dla kobiet karmiących.


Składniki:
* 2 buraki
* 1/4 cebuli (można pominąć)
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek

Buraki dokładnie myjemy i gotujemy aż będą miękkie (może to potrwać nawet godzinę). Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W tym czasie lekko przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Robię to po to aby była bezpieczna dla dziecka i nie zmieniała smaku mleka bo cebula i czosnek często maja tendencję do tego.
W miseczce mieszamy buraczki, cebulkę, doprawiamy sola i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek.
Sałatka idealna jest do dań mięsnych obiadowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz