czwartek, 7 marca 2013

Pogača z ziemniaczanym farszem

Pogaca są to pieczone pierożki z serowym farszem. Jest to danie kuchni tureckiej. Dla mnie najlepiej smakują w podróży... po Turcji. Jednak zanim przyjdzie wakacyjny sezon warto sobie przypomnieć lub pozytywnie nastawić się na nadchodzące wakacje.
Tradycyjnie pogaca robi się z farszem z różnych serów , ja zrobiłam z farszem ziemniaczano-mięsnym.



Składniki na ciasto:
* 1/4 kostki margaryny
* 1/4 szklanki oleju
* 1 jajko + żółtko do smarowania
* ok 100 ml jogurtu naturalnego
* 2,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli

Składniki farszu:
* 5 ziemniaków
* 200 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
* pęczek pietruszki
* sól, pieprz do smaku
* olej do smażenia

* sezam i czarnuszka

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na gładka masę. Mięso mielone obsmażamy ciągle mieszając, odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki mieszamy z mięsem i posiekana pietruszką.
Margarynę siekamy dodając olej, jogurt i jajko. Mieszamy dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na części z których formujemy okrągłe placki. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu i zamykamy zaciskając brzegi (formujemy jak pierogi lub inne kształty).
Tak uformowane pierożki układamy na blasze. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.  



3 komentarze:

  1. Nie jadłam tego, ale chętnie spróbuję, bo wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ich jeszcze nie próbowałam - zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń